Fiskeflåten trenger flere jenter

Flere jenter søker seg til jobb på fiskebåter, og heldigvis – de fleste jentene om bord i fiskebåter trives svært godt i jobben sin.

Det er en stadig fornying av fiskeflåten, og fiskerne i den havgående flåten har som regel egen lugar med dusj, TV og internett. Arbeidsoperasjonene har blitt mer automatisert, slik at fiskeryrket ikke lenger stiller strenge krav til fysisk styrke for å jobbe på en fiskebåt.

«Jenter som jobber på fiskebåter bidrar til bedre arbeidsmiljø og en mindre røff tone om bord i båtene.»

Det kommer fram i en rapport fra forskningsinstituttet Nofima. I rapporten blir det også pekt på at kvinner ofte er mer nøyaktige og kvalitetsbevisste i jobben. Dette er noen av grunnene til å at fiskeflåten ønsker seg flere jenter om bord. I tillegg skulle det bare mangle at det ikke skulle være plass til flere jenter om bord i verdens mest moderne fiskeflåte.

De siste årene har flere jenter søkt seg til fiskeriutdanning. Halvparten av elevene på Vg1 Naturbruk er nå jenter. På Vg2Fiske og fangst har det vært mer enn en fordobling i løpet av de siste 10årene. Jenteandelen er likevel fortsatt den laveste innenfor utdanningsprogrammet Naturbruk og ligger på 11,3 prosent. Om bord i båtene er det fortsatt få kvinnelige heltids- og deltidsfiskere. Til sammen utgjør de bare knappe fire prosent av alle som jobber der.

Det er ingen grunn til at det skal være slik, og fiskeflåten jobber derfor aktivt for å rekruttere flere jenter inn i dette spennende yrket.Dette gjøres i stor grad gjennom interesse- og arbeidsgiverorganisasjonenFiskebåt. De fleste havgående fiskebåtene er medlemmer her.

De viktigste gruppene er ringnotfartøy, sei- og torsketrålere, garn- og linefartøy, reketrålere og pelagiske trålere. I tillegg utgjør gruppen Stor kyst en vesentlig del av medlemsmassen i Fiskebåt. I Norge er det rundt 10 000 personer som henter hovedinntekten sin fra fiske, og av disse arbeider over 4000 i den havgående fiskeflåten.

Vilde jobber som fisker på Ramoen og stortrives på sjøen.

Utdanningsmuligheter til stillinger om bord påfiskefartøy

Under de forskjellige linkene nedenfor, finner du merinformasjon om aktuelle stillinger om bord, og hvilke utdanningsveier som er aktuelle:  

Hvordan bli en fisker
Hvordan bli en fabrikksjef
Hvordan bli en Bas/nettmann
Hvordan bli en skipper 

 

Dagene om bord er spennende og varierte sammen med kjekke kollegaer.

Hvorfor skal du velge fiskeryrket?

“Om du ønsker en jobb hvor du blir utfordret og får brukt kroppen din er fiskeryrket absolutt å anbefale”  

Vilde Strandmann, fisker på Ramoen.

Flere nyttige artikler:

Har du spørsmål til jentene om bord?

Lurer du på hvordan du kan bli en fisker om bord?

Brødtekst som leder til en artikkel om mulige veier inn i havnæringen og hvor du kan søke